Dat is wat wil mensen denken, maar kleuren spelen een belangrijke rol in ons dagelijks leven. Ze hebben invloed op ons gevoel en gedrag. Kleuren hebben een betekenis en de kleuren die jouw voorkeur hebben passen bij jouw persoonlijkheid.

Bij het kiezen van kleur is balans heel erg belangrijk. Te veel van een bepaalde kleur zorgt voor onrust. Combineer kleur ook altijd met neutrale kleuren, zoals wit, zwart, grijs en bruin. Hiervoor kan je goed de 60-30-10 regel gebruiken: 60% bestaat uit een dominante kleur (bijvoorbeeld 1 of meerdere muren), 30% een secundaire kleur (denk aan de bank) en de laatste 10% gebruik je voor een accentkleur (de kussens op de bank en andere accessoires).

Wellicht denk je bij kleur gelijk aan hele felle kleuren en schrikt dat je af, maar ook pastelkleuren zorgen op een subtiele manier voor kleur in je interieur. Daarnaast kan je ervoor kiezen om alle basis neutraal te houden en eerst te experimenteren met accessoires. Dit kost niet veel geld en kan je makkelijk aanpassen als het niet bevalt.

Door het kiezen van de juiste kleuren kan je een ruimte groter of kleiner laten lijken dan hij in werkelijkheid is. We kunnen met kleurgebruik ons brein een beetje voor de gek houden. Wanneer je een kleine ruimte gaat schilderen, kies dan voor een lichte pastelkleur voor de wanden en hou ook het plafond licht. Wil je een super ruimtelijk effect? Geef een bepaald meubel dan een soortgelijke lichte tint als de muur. Zo lijkt het meubelstuk op te gaan in de achtergrond en krijg je een ruimtelijke effect.

Soms zie je wel eens interieurs waarvan je gelijk weet: ‘deze ruimte is echt af’. En vaak kun je niet eens precies zeggen waar dat nu precies in zit. Het klopt voor je gevoel gewoon. Kleur speelt hierin een belangrijke rol. Door een juist kleurgebruik kunnen afzonderlijke elementen één geheel vormen en wordt een ruimte in balans gebracht. Het kan soms gaan om details maar het zijn uiteindelijk vaak de details die het verschil maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *